• Gratis verzending vanaf 35 euro in Nederland

Aardappelen (11)

Agria friet aardappelen 5 kg

€8,50

Paarse zoete aardappel

€3,99€4,99

Vitelotte Noir

€5,99

La Ratte 1kg

€6,99

Frieslander - Nieuwe oogst 2021

€14,99
​​​​​

Aardappel, de wonderknol

De aardappel is één van de belangrijkste voedingsmiddelen ter wereld. Consumenten gebruiken echter meer verwerkte aardappelen zoals chips dan verse aardappelen.De geschiedenis van de aardappel

De aardappelen komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en pas in de 16e eeuw vanuit Zuid-Amerika in Europa geïntroduceerd. Ze werden hier oorspronkelijk als sierplant gebruikt. In 1744 beval de koning van Pruisen, Frederik de Grote, de distributie van pootaardappelen en plaatste ze ter bewaking op de velden. Pas toen bekend werd dat de knollen gekookt moesten worden, begon de aardappel te zegevieren.

Welke voedingstof bevat de aardappel?

Verse aardappelen zijn gezonder en gemakkelijker te bereiden. Hoewel ze voor ongeveer 80% uit water bestaan, bevatten ze ook mineralen, waaronder grote hoeveelheden kalium, vitamine B en C en essentiële aminozuren die worden gehaald uit eiwit. De energie in aardappelen is zetmeel dat mensen pas na het koken kunnen gebruiken. Vet wordt zelden gevonden, maar tijdens het bereidingsproces worden alleen in sommige gevallen vet toegevoegd, denk aan frieten, gebakken aardappelen of chips. Een aardappel bevat ongeveer 80 calorieën per 100 gram en daarmee is het caloriegehalte aanzienlijk lager dan dat van andere bijgerechten zoals rijst of pasta.

Vaste en kruimige aardappelen

In de keuken is het soort aardappel dat bij het koken wordt gebruikt afhankelijk van de vastheid. De doorslaggevende factor is de sterkteverhouding van het zetmeel. Hoe meer zetmeel er in aardappelen zit, hoe zachter ze worden als ze worden gekookt.

Vastkokende aardappelen zijn geschikt voor salades, frites of om te bakken. Ze behouden hun structuur na het koken en zijn gemakkelijk te snijden, en zullen niet snel uit elkaar vallen. Vaste aardappelen worden iets zachter en kunnen in bijna alle gerechten worden gebruikt. Bloemige aardappelen hebben een hoog zetmeelgehalte en kunnen gemakkelijk worden verwerkt tot puree, gnocchi, dumplings, pannenkoeken of soep.

Naast de gewone aardappelrassen zijn er bijvoorbeeld ook paarse, roze of blauwe aardappelen. Ze zijn meestal iets duurder dan traditionele aardappelen en bevatten meer antioxidanten. Zoete aardappelen worden ook steeds populairder, ondanks dat ze nog ver verwijderd zijn van traditionele aardappelen. Ook zoete aardappelen kunnen gemakkelijk worden verwerkt tot frites, puree of gratin.

Aardappelen oogsten

De rijpingstijd van aardappelen is heel anders. De aardappelen die vóór augustus werden geoogst, werden in de industrie aangeduid als vroege aardappelen en later als eetbare aardappelen. Ze komen op de markt als handelscategorie I en - vooral van hoge kwaliteit. In Duitsland begint de aardappeloogst in juni en duurt tot oktober.

Vanuit botanisch oogpunt behoren aardappelen, zoals tomaten of aubergines, tot het geslacht Solanum. Het eetbare deel groeit ondergronds uit tot knollen. Als het op licht aankomt, kleurt de aardappel groen, net als het deel van een plant op de grond. Aardappelen worden gekweekt uit pootaardappelen. Afhankelijk van het ras worden in april en mei aardappelen in Nederland gepoot.

Waar moet je op letten bij het kopen van aardappelen?

De aardappelen moeten stevig en droog zijn zonder veel plekjes. Ook is het belangrijk dat de aardappelen gelijkmatig gekleurd zijn. De aardappelen kunnen een beetje vuil zijn, dit beschermt ze tegen beschadiging en zonlicht, wat aardappelen snel last van kunnen krijgen. Vermijd te vochtige aardappelen met rimpels of ernstige kneuzingen, deze schimmelen sneller.

Aardappelen bewaren

Wil je aardappelen langer bewaren? Dat kan en is de periode voor bewaren is afhankelijk van het soort ras. De ideale bewaarplaats voor aardappelen is droog, donker, geventileerd en heeft een temperatuur van rond de 5 graden. Bij temperaturen onder de drie graden veranderen sommige zetmelen in suiker. De aardappelen worden dan te zoet. Te hoge temperaturen stimuleren de kieming waardoor de aardappelen snel niet meer goed eetbaar worden. In het groen kunnen giftige stoffen ontstaan. Als de aardappelen groene vlekken hebben, hebben ze te lang in het licht gestaan. Dan vormen zich gifstoffen,. Deze aardappelen kun je niet meer eten. Wratten of vlekken zijn onschadelijk en kunnen worden verwijderd.

Hoe eet je aardappels?

In Nederland worden de aardappelen meestal gekookt. Snijd de geschilde aardappelen in kleine stukjes en kook ze in een pan met water. Verse krieltjes kunnen ook gegeten worden, deze aardappeltjes hebben als voordeel dat ze veel voedingsstoffen bevatten. De ongezonde stof solanine is in de schil aanwezig. Om te voorkomen dat je dit binnen krijgt moeten de aardappelen worden geschild.


TERUG NAAR BOVEN