• Gratis verzending vanaf 35 euro in Nederland

WINKELEN DOOR:

PRODUCT TYPE

    KLEUR

      Prijs

        FILTER

          Noten (3)

          Kokosnoot

          €1,00

          Noten

          Noten zijn niet alleen erg lekker, maar ook erg gezond door hun vele waardevolle voedingsstoffen. Er zijn verschillende soorten noten. Walnoten worden meestal aangetroffen in mengsels van notenpitten en zijn rijk aan gezonde omega-3-vetzuren. Amandelen hebben een gunstig effect hebben op het vetmetabolisme. Hazelnoten bevatten veel magnesium en cashewnoten is rijk aan koolhydraten. Hoewel noten veel vet en calorieën bevatten, beschikken ze ook over goede enkelvoudig onverzadigde of meervoudig onverzadigde vetzuren. Studies hebben aangetoond dat het regelmatig eten van noten vooral het cholesterolgehalte kan verlagen en daardoor het risico op een hartaanval vermindert. Noten maken deel uit van elk gezond dieet. Ze hebben een hoog gehalte aan waardevolle vetzuren. Met name vanwege de lekkere smaak kunnen noten als tussendoortje worden gegeten. Daarnaast wordt ook beweerd dat noten ook de concentratie en denkvaardigheden kunnen verbeteren.

          Voedingsstoffen en vitamines uit noten

          Noten bevatten naast veel vet ook eiwitten, vitamines en bijzonder veel hoogwaardige vezels. Door het hoge magnesium- en vitamine B-gehalte worden noten ook wel eens 'voedsel voor de zenuwen' genoemd om ze de darmfunctie stimuleren. Een kleine hoeveelheid noten per dag (zonder zout of kruiden) is een erg gezonde snack. Daarnaast kunnen noten ook veel zoete en zoute gerechten, desserts en gebakjes net dat beetje extra geven.

          Noten, een gezond alternatief voor een snack

          Wil je noten eten als snack? Let dan goed op wat voor soort noten je eet. Zo bevatten pindakorrels tot 500 calorieën per 100 gram, wat bijna net zoveel is als chocolade. Geroosterde noten zijn lang niet zo gezond als verse noten, omdat ze bij verhitting veel waardevolle vetzuren en vitamines verliezen. Wanneer alle noten in een vetvrije pan worden geroosterd, geven ze een bijzonder aromatische smaak af. Maar wees voorzichtig bij het verwarmen, want er zit meestal slechts een paar seconden tussen het sterke aroma en de verbrande smaak. Haal de noten na het frituren snel uit de pan, want met de resterende hitte worden ze verder geroosterd. Gezouten noten kunnen hoge bloeddruk veroorzaken. Gekruide noten bevatten meestal ook veel zout en kunnen ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is daarom het beste om natuurlijke noten te kopen en ze zelf te kruiden.

          Het bewaren van noten

          Tussen oktober en december worden veel soorten noten geoogst. Door hun lange houdbaarheid zijn ze het hele jaar door te koop, maar vers smaken ze het lekkerst. Verse noten zijn niet alleen het lekkerst, maar ook het meest gezondst. Je kunt de noten erg lang bewaren, en sommige soorten zelfs invriezen. Over het algemeen moeten noten op een koele, droge en geventileerde plaats worden bewaard. Je kunt ze het beste in een net, kartonnen doos of houten doos doen. Noten kunnen maximaal een jaar worden bewaard. Geschild of geraspt worden de noten sneller zuur of raken ze beschimmeld. Zonder schaal kunnen noten drie tot zes maanden worden bewaard, afhankelijk van de variëteit. Paranoten, pistachenoten, pinda's en amandelen zijn bijzonder vatbaar voor schimmels, ondanks dat dit niet altijd zichtbaar is. Giftige stoffen kunnen niet worden verwijderd door koken, invriezen of bakken. Daarom moeten noten die vies smaken of ruiken onmiddellijk worden weggegooid.

          Twee uitzonderingen op de regel

          Er zijn twee soorten producten waarvan je misschien niet wist dat deze ook tot de noten behoren. De eerste zijn hennepzaden, dit zijn eigenlijk hennepnoten en behoren tot de notenfamilie. Hennepnoten bevatten slechts 35% vetten en het vet in de hennepnoten is één van de beste en gezondste eetbare oliën ter wereld, vooral vanwege de beste vetzuur-eigenschappen. Kastanjes zijn ook een uitzondering van andere noten, althans qua vetten dan, ze bevatten namelijk minder dan 2% vetten. Echter zijn ze wel rijk aan koolhydraten.
          TERUG NAAR BOVEN