• Gratis verzending vanaf 35 euro in Nederland

WINKELEN DOOR:

PRODUCT TYPE

    KLEUR

      Prijs

      FILTER

        Peulvruchten (8)

        Couscous

        €1,50€1,99

        Kapucijners

        €1,89

        Witte bonen 500 gr

        €2,75

        Kikkererwten

        €1,99

        Bruine bonen 500 gr

        €2,75

        Rode linzen 500gr

        €2,50

        Kidneybonen

        €2,85

        Peulvruchten

        Op deze pagina vind je informatie over de belangrijkste peulvruchten. Bonen zijn gezond, helaas staan ze zelden op het menu. Toch worden peulvruchten steeds populairder in Europa. Ze zijn rijk aan waardevolle plantaardige eiwitten en vezels. Daarom voldoen bonen volledig aan de eisen van een modern gezond voedingspatroon. Tegenwoordig letten mensen steeds beter op de voedingstoffen die bonen bevatten. Maar waarom zijn erwten, linzen of bonen zo belangrijk voor de voeding?Om meer informatie te krijgen over peulvruchten en hun belang voor voeding en duurzame voedselproductie, vindt elk jaar op 10 februari Internationale Peulvruchtendag plaats

        Peulvruchten - echte eiwitbom

        Door de grote diversiteit van peulvruchten vindt je veel Wereldse recepten waar peulvruchten in zijn verwerk. Peulvruchten zijn de zaden van planten die in peulen rijpen. Ze worden geoogst als ze rijp zijn, daarna worden ze gedroogd en moet je ze indien nodig pellen. De meest bekende peulvruchten zijn bonen, erwten, linzen en kikkererwten. Erwten, bonen en linzen leveren waardevolle voedingsstoffen en zijn rijk aan vitamines en mineralen. Gedroogde bonen zijn een belangrijke eiwitbron in plantaardig voedsel, waardoor ze vlees kunnen vervangen. Peulvruchten scoren ook hoog op het gebied van duurzaamheid. Tijdens het groeiproces halen planten de stikstof die ze nodig hebben uit de lucht. Hierdoor is er minder bemesting nodig. Ze verhogen ook de vruchtbaarheid van de bodem en ondersteunen de vorming van humus. De Verenigde Naties hebben 2016 uitgeroepen tot "Jaar van de peulvruchten" om het bewustzijn van de voordelen van deze planten te vergroten.

        Wat zijn peulvruchten?

        De bekendste vertegenwoordigers van de categorie peulvruchten zijn bonen, erwten en linzen, maar ook kikkererwten, sojabonen en lupinen. Hoewel veel mensen hier niet aan twijfelen, zijn pinda's ook bonen. Pinda's zijn peulvruchten die zijn geëvolueerd tot noten, dus qua voedingswaarde lijken ze dichter bij noten.

        Hoe kan je peulvruchten eten?

        Je mag peulvruchten nooit rauw eten. Ze bevatten natuurlijke gifstoffen, lectines, proteaseremmers, waterstofcyanide. Als ze rauw worden gegeten kunnen ze allergische reacties en zelfs vergiftiging veroorzaken. Soja of taugé moet ook eerst worden verwarmd. Als ze onbewerkt blijven, kunnen ze besmet zijn met pathogene bacteriën.

        Erwten zijn een uitzondering op giftige stoffen: het bevat bijna geen lectines. Daarom kunnen ertwen wel rauw worden gegeten in tegenstelling tot peulen Omdat rauwe erwten echter niet gemakkelijk verteerbaar zijn raden we je aan om geen grote hoeveelheden rauwe erwten te eten.

        Wat maakt peulvruchten speciaal?

        De meeste peulvruchten bevatten waardevolle ingrediënten zoals vitamine B6, B1, foliumzuur en mineralen uit ijzer, zink en magnesium. Ze bevatten ook vezels, die ook zorgen voor een langdurig gevoel van verzadiging. Om deze reden wordt aangeraden om vaker peulvruchten in het weekmenu op te nemen. Gedroogde linzen, bonen, erwten en kikkererwten bevatten weinig vet en een lage energiedichtheid, wat betekent dat ze slechts een kleine hoeveelheid calorieën in verhouding leveren. Sojabonen en pinda's nemen een bijzondere plaats in vanwege hun hogere vetgehalte. 

        Peulvruchten en hun proteïne

        Het Federale Voedingscentrum BZfE schreef: Geen ander plantaardig voedsel bevat meer eiwitten dan peulvruchten. Rauw is het eiwitgehalte 20 tot 35 procent. Echter, met uitzondering van pinda's, kunnen de meeste peulvruchten niet rauw gegeten worden. In kant-en-klaar voedsel is het eiwitgehalte van bonen, erwten en linzen nog steeds 5 tot 10 procent. Het eiwitgehalte van lupinen is erg hoog, namelijk 40 procent. Deze lupinen komen uit Duitsland en groeien voornamelijk in Noordoost-Duitsland. Bonen bevatten ook veel vezels en fytochemicaliën.

        TERUG NAAR BOVEN